
Nasze piwa
Zapoznaj się z ofertą gatunków i smaków, jakie oferuje Browar Przełom
OBECNIE DOSTĘPNE

LEŚNICZÓWKA
Jasne, klasyczne piwo warzone z użyciem najlepszych słodów i polskiego chmielu. Piwo codzienne, orzeźwiające, dobre na każdą okazję, o zapachu najlepszych polskich odmian chmielu i równoważone goryczą. Obecna warka: chmiele Magnum i Marynka.

BISON BONANSUS
Punkt obowiązkowy wizyty w Białowieży. Pierwsze skojarzenie z tą miejscowością? Oczywiście żubr, dlatego do tego piwa użyliśmy naturalnej trawy żubrowej, która wniosła aromat i smak cynamonu, migdałów i marcepana. Obecna warka: chmiele Magnum i Lubelski.

DUCH PUSZCZY
Wyjątkowe, warzone raz do roku piwo w stylu Porter Bałtycki. Ten gatunek uchodzi za perłę w koronie polskiego piwowarstwa, a my staramy się dotrzymać kroku tej renomie. To mocne, rozgrzewające, ciemne piwo, którego smak buduje starannie wybrana kompozycja słodów karmelowych i palonych, wymagające długiego leżakowania. W smaku i aromacie intensywnie karmelowe, skojarzenia to ciemne pieczywo, śliwka, a także czekolada i kawa. Słodycz równoważy odrobina goryczy.

ODBITY BLASK
Sezonowe, warzone raz w roku piwo świąteczne, na bazie mlecznego stoutu. W 2019 eksperymentowaliśmy ze skórką pomarańczową i migdałami, zaś w 2020 użyliśmy starannie wybranej, ręcznie zmielonej kompozycji przypraw korzennych, celując w stworzenie piwa piernikowego, które sami chcielibyśmy znaleźć pod choinką. W smaku i aromacie pełne, kojarzące się z kawą i czekoladą, a paloność łagodzi mleczna słodycz od dodatku laktozy. Intensywnie korzenne. Obecna warka: przyprawy korzenne.
DOSTĘPNE WKRÓTCE

DZIKI NA ZACHÓD
Poszukując inspiracji, w jednym z zaprzyjaźnionych browarów natknęliśmy się na dość rzadko występujące Midwest IPA – gatunek opisywany jako hybryda soczystego New England IPA i wytrawnego IPA w stylu West Coast. Właśnie takie jest to piwo – zmętnione i soczyste dzięki zasypowi i użytej wodzie, o intensywnym chmielowym aromacie, a jednocześnie goryczkowe od porcji chmielu użytej w procesie gorącym. Polecamy.

LEŚNY OWOC
Zaskakujące połączenie smaków kwaśnego i słodkiego, w nowofalowym stylu Juicy Sour. W aktualnej warce użyliśmy mango i marakui. Kwaśność pochodzącą od fermentacji, bakterii kwasu mlekowego i owoców równoważy tutaj dodatek laktozy i soli, tworząc orzeźwiające, wielowymiarowe i bardzo interesujące piwo.

NOC NA POLANIE
Ciemne piwo w wyspiarskim stylu stout, z dodatkiem laktozy – cukru mlecznego, dzięki czemu piwo jest pełniejsze, gładsze, posiada więcej słodyczy. Zależnie od sezonu, występuje z różnymi dodatkami, np. z dodatkiem naturalnych malin. W smaku i aromacie pełne, kojarzące się z kawą i czekoladą, a paloność łagodzi mleczna słodycz od dodatku laktozy. Obecna warka: dodatek naturalnego soku malinowego.

OH! MANGO
Nasza lekka, orzeźwiająca propozycja na cieplejsze miesiące. Delikatne piwo pszeniczne wzbogaciliśmy o naturalne mango, tworząc piwo dla wszystkich miłośników tropikalnych smaków.

POD PRĄD
Black IPA, czyli obecnie rzadko spotykane amerykańskie IPA, warzone z użyciem palonych słodów. Oprócz spodziewanych nut owocowych i żywicznych od zastosowanych odmian chmielu, piwo ma czarny kolor i wyraźny, palony charakter kojarzący się z czekoladą.

LETNI BRZASK
Jedno z naszych flagowych piw, w stylu Summer Ale. Lekkie, wytrawne, goryczkowe i o intensywnym aromacie amerykańskich odmian chmielu, które przywodzą na myśl cytrusy, owoce tropikalne i żywicę. Obecna warka: chmiele Magnum, Mosaic, Amarillo, Simcoe.

Z PRĄDEM
Juicy IPA, czyli nasze podejście do popularnego stylu IPA w wydaniu New England. Starannie dobrany zasyp i profil wody sprawiają, że piwo jest nieklarowne, pełne i soczyste. Aromat amerykańskich chmieli gra tu pierwszoplanową rolę, zaś goryczka jest utrzymana na minimalnym poziomie.

Jeżeli też uważasz, że:
#dlamniesmakuje
Będzie nam miło, jeżli wspomnisz nas tym tagiem na swoich mediach społecznościowych.